Online Screen Recorder

Metal Gear Survive Review

0
Η σειρά Metal Gear δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, όλοι αναγνωρίζουν την προσφορά της στο gaming, όπως και τον “πατέρα” της, Hideo Kojima. Μετά την αποχώρηση του Kojima από τις τάξεις της, η Konami προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το όνομα της σειράς κυκλοφορώντας το Metal Gear Survive, ένα παιχνίδι επιβίωσης βασισμένο στο gameplay του Metal Gear Solid 5.

Το Metal Gear Survive σας μεταφέρει ως στρατιώτη στην Mother Base κατά την διάρκεια της επίθεσης της XOF, γεγονότα που διαδραματίζονται στο τέλος του MGS5: Ground Zeroes. Μέσα στις φωτιές και το πανικό μια τρύπα ανοίγει στον ουρανό και αρχίζει να απορροφάει τα πάντα, ένα φαινόμενο που ονομάζεται wormhole. Αφού γίνετε μάρτυρες της ίδιας ιστορίας για άλλη μια φορά μέσα σε αγχωτικές καταστάσεις χάνετε τις αισθήσεις σας. Το ξύπνημα σας βρίσκει κρατούμενο μιας οργάνωσης που δρα μυστικά προς όφελος των ΗΠΑ και ένας συνεργάτης της, που συσταίνεται ως Goodluck, σας ενημερώνει ότι πρόκειται να αναλάβετε μια αποστολή σε μια εναλλακτική πραγματικότητα. Εκεί ο κόσμος υποφέρει από την μόλυνση μιας άγνωστης μορφής ζωής που μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε φρικτές παραλλαγές ζόμπι. Πέρα από το να βρείτε τη ρίζα του κακού, πρέπει να πάτε εκεί και για εύρεση θεραπείας, αφού μαθαίνετε ότι είστε κι εσείς μολυσμένος. Προφανώς δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο σενάριο, ούτε η σκηνοθεσία χρήζει κάποιας αναφοράς. Η επιβίωση σε αυτόν τον επικίνδυνο και ερημωμένο κόσμο είναι το μόνο που σας απασχολεί.

Όντας για πρώτη φορά σε μια ξεχωριστή διάσταση που ονομάζεται Dite, συναντάτε και τον κύριο βοηθό σας, τον Virgil, έναν υπολογιστή που σας παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για το μέρος όπου βρίσκεστε και για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να επιβιώσετε. Με τον Virgil να σας καθοδηγεί, περιφέρεστε στα ερημικά τοπία του Dite προσπαθώντας να ανακαλύψετε τί κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά τα περίεργα που συμβαίνουν. Συγχρόνως, πρέπει να αντιμετωπίζετε ή να αποφεύγετε ορδές των μεταλλαγμένων τεράτων ονόματι wanderers. Σε αυτόν τον ηδη αφιλόξενο κόσμο βρίσκεστε αρκετές φορές και στις πιο δύσκολες περιοχές του, όπου όλο το μέρος είναι σκεπασμένο με σκόνη που δυσκολεύει την ορατότητα και τον προσανατολισμό σας, αλλά και την αναπνοή σας, αφού μόνο με την κατάλληλη μάσκα οξυγόνου μπορείτε να κυκλοφορείτε εκεί.




Κατά την άφιξή σας στο Dite.

Κρίσιμη είναι επίσης η διαχείριση της ζωτικής ενέργειας και της αντοχής σας, που πρέπει να κρατάτε σε βιώσιμα επίπεδα καταναλώνοντας τροφή και νερό. Η συνεχής αναζήτηση προμηθειών είναι κάτι που πρέπει πάντα να σας απασχολεί και ειδικά αν ξεκινήσετε μια αποστολή πρέπει να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι ώστε να μην ξεμείνετε στην μέση της. Το στοιχείο της επιβίωσης είναι έντονο στο παιχνίδι και γίνεται ακόμα πιο απαιτητικό όταν ξέρετε πως ο θάνατος σας οδηγεί πίσω στη βάση σας διαγράφοντας την πορεία σας ως τότε. Η πρόοδός σας αποθηκεύεται μόνο όταν είστε στη βάση σας και δεν υπάρχουν checkpoint, κάτι που μπορεί να αυξάνει την αγωνία για το ενδεχόμενο να χάσετε, αλλά γίνεται ιδιαίτερα κουραστικό όταν επαναλαμβάνετε τις ίδιες διαδρομές μέσα σε φονικά σύννεφα σκόνης που καταναλώνουν το οξυγόνο σας. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετά σημεία στο χάρτη που όταν τα ανακαλύψετε σας επιτρέπουν να κινείστε με fast travel, γλιτώνοντας χρόνο και ταλαιπωρία. Πιο σπάνια βρίσκετε και οχήματα για την μετακίνησή σας, τα οποία αντέχουν για υπερβολικά περιορισμένες διαδρομές.

Η βάση αποτελεί το ορμητήριο σας, όπου διαχειρίζεστε όσους επιζώντες συναντάτε, θυμίζοντας φυσικά το base management του Phantom Pain, δημιουργείτε διάφορες κατασκευές και καταφύγια και αποκτάτε πρόσβαση στο πλούσιο σύστημα crafting του παιχνιδιού. Υπάρχει τεράστια ποικιλία υλικών για να συλλέξετε και πραγμάτων για να δημιουργήσετε, όπως όπλα, σφαίρες, φάρμακα, άμυνες, μέχρι και συλλέκτες νερού ή χωράφια για καλλιέργεια πατάτας.

Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με τους wanderers μπορείτε να με χρήση stealth να τους σκοτώσετε έναν έναν ή να τους επιτεθείτε χρησιμοποιώντας το περιβάλλον και τις άμυνές σας. Υπάρχουν διάφοροι αμυντικοί μηχανισμοί που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως οδοφράγματα ή μεγάλα μεταλλικά πλέγματα που εμποδίζουν τις ορδές των εχθρών, δίνοντάς σας συγχρόνως επιθετικό πλεονέκτημα αφού τους ξεκάνετε από ασφαλή απόσταση. Κάθε άμυνα θέλει και το κατάλληλο όπλο, πχ μια χατζάρα ή ένα ρόπαλο δεν περνάνε το μεταλλικό πλέγμα αλλά σκορπούν ελεύθερα τον θάνατο πάνω από ένα κοντό οδόφραγμα. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να καταφύγετε σε πιο σύγχρονα όπλα όπως πολυβόλα και χειροβομβίδες, αλλά αυτό απαιτεί συνεχή αναζήτηση υλικών για συντήρηση και δημιουργία πυρομαχικών. Εξάλλου, κάθε προετοιμασμένος για αποκάλυψη survivor γνωρίζει ότι τα πιστόλια μιλούν όταν δυσκολέψει πολύ η κατάσταση.




Πολεμάτε ορδές εχθρών, μόνος...

Το παιχνίδι κρατάει αρκετές ώρες και ακόμα περισσότερες αν αναζητήσετε περισσότερα μυστικά στον κόσμο του. Τα είδη των αποστολών όμως είναι απογοητευτικά λίγα, πχ ψάχνετε πληροφορίες σε απόκρημνα μέρη, σώζετε επιζώντες, μαζεύετε προμήθειες και αντιμετωπίζετε αγριεμένες ορδές μολυσμένων. Υπάρχουν και έξτρα αποστολές όπως κυνήγι και συλλογή kuban energy, μιας ενέργειας σε μορφή κρυστάλλου που συλλέγετε καθώς αποτελεί βασικό συστατικό σχεδόν σε οτιδήποτε κατασκευάσετε. Με τη χρήση kuban energy αναβαθμίζετε τον χαρακτήρα σας και ξεκλειδώνετε νέα ταλέντα και επιθέσεις εμπλουτίζοντας έτσι τις ικανότητες. Αν και ο κόσμος του παιχνιδιού δίνει πολλές επιλογές για αποστολές σε ένα μεταποκαλυπτικό περιβάλλον, φαίνεται πως οι δημιουργοί έδωσαν περισσότερο βάρος στο crafting και την μάχη για επιβίωση. Επίσης ελάχιστα είναι και τα είδη εχθρών που συναντάτε, όπως και ένας πενιχρός αριθμός από bosses, αν και εφόσον μιλάμε για μια ασθένεια που μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε και πολλές μεταλλάξεις.

Σε περίπτωση που θέλετε να επιβιώσετε με παρέα, μπορείτε να ασχοληθείτε με το online του παιχνιδιού, όπου μέχρι τέσσερις παίκτες σκοτώνουν μεταλλαγμένους και συμμετέχουν σε salvage missions. Εκτός από παραπάνω στιγμές δράσης τα salvage missions προσφέρουν και έναν σεβαστό αριθμό προμηθειών που βοηθούν σημαντικά στην ενδυνάμωση του οπλοστασίου σας, οπότε καλό είναι να καταφεύγετε σε αυτές, ειδικά αν χρειάζεστε υλικά. Φυσικά, το παιχνίδι έχει microtransactions. Με SV coins μπορείτε να αποκτήσετε από “χαιρετισμούς” στο online και boost passes μέχρι και επιπλέον θέση για να ξαναρχίσετε με νέο χαρακτήρα. Στο store υπάρχουν πακέτα με SV coins για να αγοράζετε την ποσότητα που επιθυμείτε, ειδάλλως χρειάζεστε ατελείωτο grinding προκειμένου να αποκτήσετε το επαρκές αντίτιμο παίζοντας.




...ή με παρέα.

Με τη χρήση της Fox Engine, θα περίμενε κανείς ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού να κάνει θαύματα. Κι όμως, τα περιβάλλοντα δεν είναι απλά μουντά και επαναλαμβανόμενα, αλλά στην πλειοψηφία τους είναι και σκεπασμένα με σκόνη που και πάλι δεν κρύβει την τεμπέλικη δουλειά που έχει γίνει. Ή μάλλον ούτε κι αυτή η δουλειά δεν έχει γίνει, αφού και οι δυο διαφορετικοί χάρτες όπου παίζετε είναι σχεδόν ίδιοι με τους αντίστοιχους του Αφγανιστάν και της Αφρικής στο MGS5. Ο σχεδιασμός των εχθρών σίγουρα ξεχωρίζει περισσότερο από τα ερημικά τοπία και τα βραχώδη όρη του χάρτη, με την αποκρουστική τους εμφάνιση με έναν φωτεινό κρύσταλλο σφηνωμένο στο κεφάλι να τους κάνει αξιομνημόνευτους. Το frame rate δεν είναι ιδιαίτερα σταθερό και παρατηρούνται αρκετές πτώσεις κυρίως την ώρα που τρέχετε. Την κατάσταση δεν κάνουν καλύτερη οι νερόβραστες φωνές των χαρακτήρων, όπως και η μουσική που επίσης δείχνει σαν μια πρόχειρη παραλλαγή της μελωδίας που έχουμε συνηθίσει στα Metal Gear.

Το Metal Gear Survive, παραδόξως, έχει καρδιά. Αν σας αρέσουν τα survival games και προσπεράσετε τις αδυναμίες του, θα διαπιστώσετε ότι είναι ένα αξιόλογο παιχνίδι επιβίωσης. Απλά δεν είναι Metal Gear.


  • Πλούσιος μηχανισμός crafting
  • Έντονη αίσθηση επιβίωσης
  • Οι μάχες απαιτούν σχεδιασμό
  • Το σύστημα save ίσως εκνευρίσει πολλές φορές
  • Μονότονες αποστολές
  • Επαναλαμβανόμενα περιβάλλοντα
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Konami
ΕΚΔΟΣΗ:Konami
ΔΙΑΘΕΣΗ:Zegetron
ΕΙΔΟΣ:Επιβίωση
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:https://www.konami.com/mg/survive/gate



πηγη

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !