Online Screen Recorder

Titan Quest Console Edition Review

0
To Titan Quest είναι ένα από τα παιχνίδια που συντρόφευσαν τα νεανικά χρόνια πολλών από εμάς και μας αποτυπώθηκαν στο μυαλό με ιδιαίτερη αγάπη. Ανάμεσα στην πληθώρα των Diablo clones, ξεχώρισε λόγω του έντονου ελληνικού στοιχείου (που πάντα είναι χαρά να το βλέπεις σε video games) και της διασκέδασης που προσέφερε σε όλους τους τομείς. Παρόλο που κυκλοφόρησε πριν από 11 χρόνια μόνο για PC, τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη κινητικότητα γύρω από αυτό. Το 2016 βγήκε το Titan Quest Anniversary Edition, ενώ το 2017 βγήκε, προς έκπληξη όλων, ένα νέο expansion για το παιχνίδι, ονόματι Ragnarok. Τώρα ήρθε η ώρα για την έλευση του Titan Quest στις κονσόλες. Τα καταφέρνει όμως αυτή η μεταφορά να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τα δεδομένα του σύγχρονου gaming και να συστηθεί στους console gamers ως μια ιδέα που αξίζει το χρόνο τους; Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για παιχνίδι δεκαετίας...

Η αρχαία Ελλάδα λοιπόν έχει την τιμητική της στο Titan Quest, καθώς ο Έλληνας ήρωάς σας καλείται από νωρίς να αντιμετωπίσει ορδές τεράτων που εμφανίστηκαν μυστηριωδώς και μαστίζουν τον τόπο. Καθώς εξερευνάτε μαχόμενοι αυτό το φαινόμενο, ανακαλύπτετε ότι η παρουσία αυτών των τερατογενέσεων αποτελεί απλά προπομπό ενός μεγαλύτερου κακού που έρχεται, την επιστροφή ενός τιτάνα ο οποίος ζητάει εκδίκηση από τους Ολύμπιους θεούς και δικαίωμα θρόνου στην κορυφή του Ολύμπου. Εσείς, όντας η μοναδική ελπίδα των ανθρώπων και εκλεκτός υπεράσπισης των θεών, ξεκινάτε μια περιπλάνηση σε όλο τον κόσμο, που περιλαμβάνει εκτός από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Βαβυλώνα, ακόμα και το ίδιο το βασίλειο του Άδη.

Η ιστορία, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι το απλό περιτύλιγμα στο κυρίως πακέτο που αποτελεί μια hack-and-slash RPG εμπειρία. Αυξάνοντας το level του χαρακτήρα σας, αποκτάτε την δυνατότητα επιλογής δύο masteries (από τα εννιά διαθέσιμα) για να διαμορφώσετε τον τρόπο ανάπτυξης και την κλάση του. Υπάρχουν μοναδικοί συνδυασμοί (με πιο ιδανικό κατ' εμέ τα mastery attack και defense) οι οποίοι σας κάνουν πανίσχυρους, υπάρχουν όμως και παράταιρα ταιριάσματα. Προτείνω σίγουρα -είναι πολύ σημαντική η επιλογή των masteries για την ισορροπημένη πρόοδο- πριν εντρυφήσετε στο παιχνίδι να δοκιμάσετε διάφορα masteries μεταξύ τους και να ρίξετε μια ματιά στο δέντρο του κάθε mastery με τα skills και μετά να κατασταλάξετε. Το παιχνίδι στο normal επίπεδο δυσκολίας είναι σε γενικές γραμμές βατό οποιαδήποτε επιλογή και αν κάνετε, αλλά πραγματικά ξεφεύγει στις epic και legendary δυσκολίες όπου -δυστυχώς- μόνο εκεί ξεδιπλώνει πλήρως την μαγεία του. Μόνο στο legendary αντιμετωπίζετε σε ειδικές περιοχές θρυλικά τέρατα (Λερναία Ύδρα κανείς;) και φοράτε μοναδικά σετ εξοπλισμού.




Αναλαμβάνοντας quests.

Πέρα από τα masteries, το παιχνίδι προσφέρει πλήθος εξοπλισμού -κάποια πράγματα ιδιαίτερα ευφάνταστα και όμορφα στο μάτι- ο οποίος διαχωρίζεται ποιοτικά από χρωματισμούς. Ο εξοπλισμός σας μπορεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την τοποθέτηση ειδικών essence και relics που βρίσκετε από τους εχθρούς σας ή από τα treasure chests. Την εμφάνισή τους κάνουν και τα αγαπημένα recipes, που πρωτοείδαμε στο Ιmmortal Throne, που ουσιαστικά αποτελούν συλλογή αντικειμένων. Όταν καταφέρετε να συλλέξετε τα αντικείμενα που αναφέρονται στη συνταγή μπορείτε να δημιουργήσετε πανίσχυρα artifacts. Προχωρώντας στα επίπεδα δυσκολίας ανεβαίνει και η πολυπλοκότητα, καθώς χρειάζεται να συνδυάσετε τρία lesser artifacts για ανώτερης ποιότητας artifacts, τα οποία όμως κάνουν την διαφορά προσφέροντας μοναδικά skills (βροχή από αίμα στους εχθρούς κτλ) γέρνοντας δραματικά την πλάστιγγα προς το μέρος σας.

Το βασικό βέβαια σε τέτοιου είδους παιχνίδια, πέρα από τα RPG στοιχεία και τις δυνατότητες αναβάθμισης του χαρακτήρα, είναι το σύστημα μάχης και η ευχαρίστηση που εισπράττετε από αυτό. Παρόλο που γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια μεταφοράς των βασικών μηχανισμών του παιχνιδιού από το PC στις κονσόλες, η απουσία της απλότητας και της αμεσότητας του πληκτρολογίου και του ποντικιού είναι αισθητή. Μη ξεχνάτε πόσο σημαντικό είναι όταν βρίσκεστε περικυκλωμένος από πολλούς εχθρούς να μπορείτε να χτυπάτε στοχευμένα εκεί που θέλετε. Κρατώντας πατημένη την επίθεση στο χειριστήριο εμφανίζεται μια σκιώδης περιοχή όπου μπορείτε να σημαδέψετε τον εχθρό που επιθυμείτε ώστε να μαρκαριστεί και να καταλαβαίνετε πού επιτίθεστε. Η επιλογή των δεκάδων skills γίνεται μέσω των quick slots που βρίσκονται στο d-pad και παρόλο που συνηθίζεται, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα είστε πάντα ένα κλικ πιο αργός σε σύγκριση με τη χρήση ποντικιού/πληκτρολογίου, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο. Επαναλαμβάνω και θέλω να τονίσω ότι δεν αναφέρομαι μόνο στη normal δυσκολία, αλλά και στη legendary, καθώς εκεί οι χρόνοι απόκρισης πρέπει να είναι άμεσοι και ακριβείς αν θέλετε να είστε αποτελεσματικοί.




Μάχες στα ελληνικά παράλια.

Το παιχνίδι, με κάθε θάνατο σας, παίρνει μέρος από το experience που κερδίσατε σκληρά -αν και μπορείτε να ανακτήσετε την πρώτη φορά στο στιλ του Dark Souls- οπότε είναι κρίμα να χάνετε πρόοδο γιατί παλεύετε με το χειριστήριο ψάχνοντας το κατάλληλο skill και ταυτόχρονα προσπαθώντας να σημαδέψετε τον εχθρό. Η περιήγηση στα μενού -με τα φτεράκια του χειριστηρίου- κινείται στο ίδιο μοτίβο με το σύστημα μάχης καθώς, χωρίς σε καμιά περίπτωση βέβαια να είναι κακή, μπορεί να κουράσει. Σαν κερασάκι στη τούρτα, σε αντίθεση με την έκδοση του PC δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ταχύτητας του παιχνιδιού σε διπλή ή ακόμα και τετραπλή ταχύτητα. Προσωπικά παίζοντας μου φάνηκε υπερβολικά αργό τόσο στα χτυπήματα που εκτελούνται -αυτό βέβαια βελτιώνεται κατά πολύ αργότερα που ανεβαίνετε levels- αλλά κυρίως στην περιήγηση στο χώρο όπου καλείστε να διανύσετε τεράστιες αποστάσεις με ταχύτητα... χελώνας.

Όλες οι παραπάνω αδυναμίες βέβαια θα μπορούσαν να συγχωρηθούν. Αυτό που δεν συγχωρείται και πραγματικά δημιουργεί απορίες είναι ότι το παιχνίδι δεν περιλαμβάνει το πρόσφατο Ragnarok expansion. Το θεωρώ απαράδεκτο να κυκλοφορείς στις κονσόλες παιχνίδι δεκαετίας και να μην είναι στην πλήρη μορφή του, ανεξάρτητα από το πόσο φρέσκο είναι το νέο περιεχόμενο. Παρατήρησα επίσης διάφορα ενοχλητικά bugs που δεν υπάρχουν στο PC, όπως εχθροί που μπερδεύονται μεταξύ τους και εμφανίζονται ξαφνικά σαν γκρίζες φιγούρες χωρίς λεπτομέρειες, κάμερα που κουνιέται ανεξήγητα σε διάφορα σημεία και -ίσως το πιο ενοχλητικό- μερικές φορές ο ήρωας σηκώνοντας κάποιο loot από το έδαφος παγώνει ξαφνικά για ένα ή δύο δευτερόλεπτα χωρίς απόκριση.

Tέλος, να σημειωθεί ότι το παιχνίδι διαθέτει online co-op για έως έξι παίκτες, ενώ κάποια στιγμή θα αποκτήσει και local co-op.




Προς αναζήτηση του τιτάνα.

Τα γραφικά, αν και πρόκειται για παιχνίδι δεκαετίας, είναι πολύ ζωντανά και όμορφα για το είδος, με αποκορύφωμα βέβαια τα ελληνικά τοπία. Οπτικά και οι τέσσερις μεγάλες περιοχές του είναι ενδιαφέρουσες, με πιο αδύναμη όσον αφορά τον σχεδιασμό κυρίως το βασίλειο του κάτω κόσμου. Συγκριτικά μεταξύ PC και κονσολών, ανοίγοντας ταυτόχρονα και τις δύο εκδόσεις, θα έλεγα πως δεν έχουν καμία ουσιαστική διαφορά. Ο ήχος είναι από τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού και πραγματικά σας ταξιδεύει με ωραίες και μελαγχολικές μελωδίες αλλά και επικά ξεσπάσματα -η άνοδος στον Όλυμπο προκαλεί ανατριχίλα- όποτε απαιτείται.

Το Titan Quest έχει διανύσει ένα μεγάλο ταξίδι στην πάροδο των χρόνων και κατάφερε με την αξία του και την διασκέδαση που προσφέρει να στεριώσει στις καρδιές των παικτών. Απόδειξη εξάλλου η υποστήριξή του μέχρι και σήμερα. Είναι πραγματικά κρίμα το ότι η μεταφορά του παιχνιδιού στις κονσόλες βρίθει από παιδικές αρρώστιες που δεν συνάδουν με την ωριμότητά του, με αποκορύφωμα την απουσία ενός ολόκληρου act. Ασχοληθείτε μόνο αν δεν μπορείτε να το παίξετε στο PC, όπου ούτως ή άλλως έχει χαμηλές απαιτήσεις και αποτελεί μια μεστή και πλήρη εμπειρία από όλες τις απόψεις.



  • Ελληνικό στοιχείο
  • Πανέμορφα σετ εξοπλισμού και ενδιαφέροντα masteries
  • Ήχος
  • Το χειριστήριο χάνει συγκριτικά με πληκτρολόγιο/ποντίκι
  • Διάφορα bugs που δεν υπάρχουν στο PC
  • Απαράδεκτη απουσία του Ragnarok expansion
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:THQ Nordic
ΕΚΔΟΣΗ:THQ Nordic
ΔΙΑΘΕΣΗ:Enarxis
ΕΙΔΟΣ:Action RPG
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.titanquestgame.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:PS4 / Xbox One: 20/3/2018, Switch: 2018



πηγη


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !