Online Screen Recorder

Q.U.B.E. 2 Review

0
Το Q.U.B.E. ήταν ένα απλό μα αξιόλογο puzzle game πρώτου προσώπου, μια προσπάθεια που θύμιζε έντονα Portal αλλά κατάφερε να ξεχωρίσει χάρη στα δικά του καλά στοιχεία. Φέτος εμφανίστηκε το Q.U.B.E. 2 που, όπως το Portal 2, προσθέτει στη φόρμουλα σενάριο και μια ριζικά ανανεωμένη παρουσίαση.

Ας μιλήσουμε για τα βασικά. Στο Q.U.B.E. 2 έχετε να κάνετε με κύβους. Για την ακρίβεια με παζλ με κύβους. Παζλ με κύβους σε δωμάτια φτιαγμένα από κύβους. Η πεμπτουσία του παιχνιδιού είναι αυτό το σχήμα, το τυπικό πολύεδρο, που ειλικρινά δεν μπορούσα να φανταστώ πως προσφέρεται για τόσο προχωρημένα παζλ. Φυσικά, υπάρχουν τρόπον τινά υπερδυνάμεις. Στα κενά, άσπρα τετράγωνα των δωματίων, τα γάντια της πρωταγωνίστριας μπορούν να δώσουν χρώμα: μπλε για κύβους-τραμπολίνα που όταν τους ακουμπήσετε σας εκτοξεύουν, κόκκινο για κύβους που εκτείνονται και μαζεύτονται και λειτουργούν συνήθως ως πλατφόρμες και πράσινο για κύβους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πασπαρτού στο δωμάτιο του παζλ. Ναι, με μόλις τρεις βασικές ικανότητες, το Q.U.B.E. 2 καταφέρνει να γεμίσει μια πολύ ευχάριστη εξάωρη σπαζοκεφαλιά χωρίς αξιοσημείωτες καμπές.

Το πρώτο στοιχείο που δίνει στο παιχνίδι έναν αέρα ποιότητας είναι η δομή του, ή, πιο σωστά, η καμπή δυσκολίας του. Τα πρώτα παζλ είναι απλά, σχεδόν διάφανα, δομημένα έτσι ώστε να πιάσετε το νόημα ας πούμε. Σταδιακά η κατάσταση περιπλέκεται και εισάγονται στοιχεία που προσθέτουν στρώματα δυσκολίας και σύνθεσης στην τριάδα των χρωμάτων. Όλα έχουν να κάνουν με τη δομή των δωματίων και τα στοιχεία που προσφέρονται. Το παιχνίδι, αν καταφέρνει κάτι άψογα, είναι να προσφέρει δύσκολα παζλ χωρίς να τα κάνει αφηρημένα – ακόμα και σε λύσεις που απαιτούν 15+ βήματα, η λογική ροή των βημάτων είναι τέτοια που δεν σας βάζει στην ταλαιπωρία του trial and error ή των σημειώσεων με μολύβι και χαρτί. Όλα τα στοιχεία είναι εκεί, λογικά και έτοιμα προς λύση.




Απλά κυβάκια.

Αυτό έχει και ένα αρνητικό παρελκόμενο βέβαια, την μοναδικότητα των λύσεων. Παρόλη την προσοχή που έχει δοθεί στα περισσότερα παζλ, οι μειωμένες δυνάμεις (στο πρώτο Q.U.B.E. υπήρχαν πέντε δυνάμεις) δεν αφήνουν χώρο για αυτοσχεδιασμό στις λύσεις. Δηλαδή, ο στόχος δεν είναι τόσο πολύ να βρεθείτε στο επόμενο δωμάτιο όσο να βρεθείτε στο επόμενο δωμάτιο με τον έναν, πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Δίχως αυτό να δημιουργεί κάποιο πολύ σοβαρό θέμα, είναι μια κατάσταση που αρχίζει να γίνεται περιοριστική στα σύνθετα προβλήματα προς το τέλος του παιχνιδιού. Από την άλλη πλευρά, εκείνο είναι και το στάδιο όπου το σενάριο αρχίζει να κατρακυλάει σε μια ακαταλαβίστικη και μάλλον βαρετή υπόθεση, γεγογός για το οποίο υπάρχουν δείγματα από την αρχή.

Είστε η Amelia Cross, μία αμνησιακή αρχαιολόγος που ξυπνάει σε έναν άγνωστο χώρο και η μόνη της, περιορισμένη επικοινωνία, είναι με την Emma Sutcliffe, μία άγνωστη που από πολύ νωρίς φαίνεται πως είναι μια χειριστική αφέντρα. Το σενάριο εξελίσσεται αργά και με υπονοούμενα και πέραν κάποιων ανατροπών δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για θετικά σχόλια. Ούτε όμως και για αρνητικά. Εν τέλει, το ζουμί του Q.U.B.E. 2 είναι τα παζλ του, και το σενάριο ποτέ δεν μπαίνει σφήνα στην καθαυτή διαδικασία. Αναπάντεχα μάλιστα, καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό τα περιβάλλοντα των δωματίων, που ξεφεύγουν από την, κατά κύριο λόγο, κλινική εικόνα που επικρατούσε στο πρώτο Q.U.B.E.. Πράγματι, το παιχνίδι ξεφεύγει από τη λογική του απλού puzzle game και στήνει τους γρίφους του με μεράκι σε άψογα δουλεμένα περιβάλλοντα.




Τα περιβάλλοντα είναι πανέμορφα.

Η Unreal Engine 4 οπωσδήποτε βοηθάει. Οι υφές είναι σχεδόν άψογες, τα δωμάτια καταφέρνουν να φαίνονται σύνθετα ενώ είναι κατ’ ουσίαν στοιβαγμένοι κύβοι και το παιχνίδι τρέχει απροβλημάτιστα. Ιδίως στα ύστερα επίπεδα, όταν γίνονται εμφανή και τα περιβάλλοντα του κόσμου πέραν του κτιρίου που στεγάζει τα δωμάτια (περισσότερες πληροφορίες ανήκουν στη σφαίρα των spoilers), το παιχνίδι γίνεται οριακά πανέμορφο. Ο ηχητικός τομέας συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στην εμπειρία. Οι ηθοποιοί των δύο χαρακτήρων παραδίδουν τους διαλόγους τους με καλό ρυθμό και άνεση (έξτρα πόντοι για τη βρετανική προφορά), ενώ τα εφέ των διεργασιών των παζλ είναι όσο ηχηρά πρέπει.

Το Q.U.B.E. 2, παρόλο που δεν καταφέρνει να φτάσει τα δυσθεώρητα επίπεδα ποιότητας του Portal 2 (η σύγκριση ήταν και θα είναι αναπόφευκτη), παραδίδει ένα προσεγμένο σύνολο παζλ που, αν είστε λάτρεις του είδους, σίγουρα θα εκτιμήσετε ιδιαιτέρως.


  • Προσεγμένα παζλ
  • Αναμενόμενη καμπή δυσκολίας
  • Όμορφο
  • Ιστορία δίχως νόημα
  • Περιορισμένη χρήση των ικανοτήτων
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Toxic Games
ΕΚΔΟΣΗ:Toxic Games
ΔΙΑΘΕΣΗ:-
ΕΙΔΟΣ:Παζλ πρώτου προσώπου
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.toxicgames.co.uk/qube2
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:13/3/2018


πηγη

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !