Online Screen Recorder

Batman: The Enemy Within Review

0
Η Telltale έχει καταφέρει να αφήσει το δικό της ξεχωριστό στίγμα στο gaming. Το ιδιαίτερο αφηγηματικό στιλ των παιχνιδιών της που παρουσιάζεται σε επεισόδια, τα πολλαπλά σεναριακά μονοπάτια και επιλογές, αλλά και η θεματική επιλογή τίτλων που βασίζονται σε γνωστά κόμικς, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές κτλ, έχουν κερδίσει τους παίκτες. To Βatman: The Enemy Within είναι η συνέχεια του Batman: The Telltale Series και αφηγείται τις περιπέτειες του σκοτεινού ιππότη όπως τις αφήσαμε στην πρώτη σεζον (η οποία είναι από τις καλύτερες δουλειές της Telltale). Καταφέρνει να κρατήσει ψηλά τον πήχη ή ακολουθεί τον κατηφορικό δρόμο της επανάληψης;

Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η ιστορία του Batman της Telltale δεν έχει καμία σχέση με την χιλιοειπωμένη ιστορία του Bruce Wayne. Ναι, όλοι οι γνωστοί χαρακτήρες βρίσκονται εδώ, ναι ο συμπαντικός πυρήνας είναι ανέγγικτος, αλλά σε αυτό το σημείο τελειώνουν οι ομοιότητες. Δεν θα ήθελα να αναφέρω τίποτα για την ιστορία (θα ήταν σωστό όσοι δεν έχετε δει τα γεγονότα της πρώτης σεζόν να ξεκινήσετε από εκεί) γιατί πραγματικά αξίζει να σας αφήσω να ζήσετε αυτή την γεμάτη εκπλήξεις περιπέτεια χωρίς ίχνος καθοδήγησης ή λεγόμενου “spoiler”. Το μόνο που θα αναφέρω είναι ότι το Gotham, οι χαρακτήρες και ολόκληρο το σκηνικό γύρω από αυτό αποτελούν μια τράπουλα που ανακατεύεται και μοιράζεται μπροστά σας με τέτοιο περίτεχνο τρόπο έτσι ώστε να μην αναγνωρίζετε τα αυτονόητα. Στο παιχνίδι έρχεστε αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα, αποφάσεις ζωής και θανάτου και φυσικά την γέννηση και άνοδο του Joker.

Θεωρώ ότι όλο το παιχνίδι (συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης σεζόν) θέλει να δώσει την μεγαλύτερη βαρύτητα στον Joker (ίσως μεγαλύτερη και απ' ότι στον Batman). Αυτό φαίνεται σε κάθε διάλογο και σε κάθε σκηνή που έχετε με αυτόν, όπου ουσιαστικά διαφαίνονται τα ψήγματα παράνοιας και μεγαλείου και το πώς αυτά θα κλιμακωθούν. Το παιχνίδι, μέσω της ανάπτυξης μιας αναγκαστικής “λυκοφίλίας” μεταξύ του Bruce και του Joker, σας περνάει μαεστρικά την ψευδαίσθηση ότι μπορείτε να ανατρέψετε, με τις αποφάσεις σας και τις δράσεις σας, την μετατροπή του “John Doe” στον ψυχωτικό κλόουν που όλοι γνωρίζουμε. Νιώθετε έτσι ανασφάλεια όσο οδεύετε προς το τέλος, καταλήγοντας να γίνεστε μάρτυρας (ή συνεργός;) της αναπόφευκτης μεταμόρφωσης.




Μάχη με παλιούς γνώριμους.

Αν και μερικές φορές κάποιοι διάλογοι φαίνονται περισσότερο βεβιασμένοι και “προτετελεσμένοι” από νωρίς, το τελικό αποτέλεσμα μετάδοσης συναισθηματικής φόρτισης κρίνεται αρκετά ικανοποιητικό. Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό που καταφέρνει το παιχνίδι είναι να θέσει τα σύνορα του ορισμού ήρωα και εγκληματία. Υπήρχε πάντα μια λεπτή αόρατη γραμμή που χώριζε τον πόλεμο του Batman ενάντια στο έγκλημα και τον κώδικα αίματος που δεν ήταν διατεθειμένος ποτέ να σπάσει. Σε αυτό το παιχνίδι ο ήρωας δεν είναι αντιμέτωπος μόνο με τον υπόκοσμο του Gotham, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς θέτει πολλές φορές σε δοκιμασία τον ίδιο του τον κανόνα και τον χαρακτηρισμό του ως πολέμιος του κακού.

Πέρα από την ιδιαίτερη ιστορία του, το Batman: The Enemy Within ακολουθεί την πεπατημένη των υπόλοιπων τίτλων της Telltale, με το συγκεκριμένο story-driven κομμάτι, τις επιλογές διαλόγων, καθώς και την προσθήκη πολλαπλών τελών, ανάλογα με τις αποφάσεις που παίρνετε και το μονοπάτι που ακολουθείτε. Κάποιες επιλογές αλλάζουν το σκηνικό τελείως και κάποιες απλώς προσθέτουν μια μικρή παραλλαγή στα τελικά γεγονότα. Οι σκηνές δράσης εξελίσσονται -κλασικά- με το διαδοχικό πάτημα κουμπιών που αναγράφονται στην οθόνη. Δεν νομίζω να σας δυσκολέψουν σε καμιά περίπτωση, καθώς ο χρόνος απόκρισης που δίνεται είναι αρκετά μεγάλος (με ελάχιστες εξαιρέσεις). Το παιχνίδι θα έλεγα μοιράζεται ισότοπα ανάμεσα στις στιγμές που κάθεστε αναπαυτικά στην καρέκλα σας και παρακολουθείτε τη ροή της ιστορίας και στις στιγμές όπου πρέπει να δράσετε πατώντας τα κουμπιά για να βγείτε ζωντανός από κάποια μάχη (ναι υπάρχει και game over). Οφείλω να ομολογήσω όμως ότι οι χορογραφίες και το στήσιμο γενικά των σκηνών δράσης, ιδιαίτερα στο τελευταίο επεισόδιο, είναι ότι καλύτερο έχουμε δει σε παιχνίδι του είδους. Όσον αφορά τους γρίφους, δεν χρειάζεται να είστε ο καλύτερος ντετέκτιβ του κόσμου -παρόλο που ως Batman θεωρείστε- για να τους επιλύσετε. Δεν σας δυσκολεύουν καθόλου, καθώς έχετε πάμπολλα στοιχεία και ελάχιστο έδαφος να καλύψετε για την επίλυση τους.




Ο Joker είναι ο πραγματικός σταρ του παιχνιδιού.

Τα γραφικά κινούνται στο γνώριμο ύφος της Telltale, με ωραίες λεπτομέρειες και πινελιές στα περιβάλλοντα και την εμφάνιση του κάθε χαρακτήρα, με μοναδική εξαίρεση τον Bane του οποίου η εμφάνιση θυμίζει καρικατούρα Μεξικάνου wrestler των 80ς. Ο ήχος επίσης σε γνώριμα πλαίσια, με ένα σκαλοπάτι πιο πάνω την ερμηνεία του ηθοποιού που παίζει τον Joker, ο οποίος πραγματικά διακρίνεται με την επιτηδευμένη ευγένεια της φωνής και το χαρακτηριστικό νευρωτικό γέλιο να αναδύεται κατά περιόδους κυματιστά, προκαλώντας σας ρίγη. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και η μουσική της τελευταίας αναμέτρησης, που καταφέρνει να σας μεταδώσει με “φαρμακερή” ακρίβεια τα συναισθήματα της στιγμής και το βάρος των επιλογών σας.

Προσωπικά θεωρώ τα παιχνίδια της Telltale -ως επί το πλείστον- ιδιαίτερα και ατμοσφαιρικά. Καταφέρνουν να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στο casual και στο σοβαρό gaming, όντας μια κατηγορία από μόνα τους. Το Batman: The Enemy Within (όπως και η σειρά The Walking Dead) είναι τρανό παράδειγμα και μία από τις καλύτερες δημιουργίες της Telltale. Μια φρέσκια και αναζωογονητική ιδέα, περισσότερο σκοτεινή, με ανατροπές και γεγονότα πρωτοφανή για τον γεμάτο “κλισέ” κόσμο του Batman, αν και σχετικά μικρή σε διάρκεια. Το παιχνίδι ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια μιας γλυκανάλατης comic αισθητικής που ακολουθεί την πεπατημένη ότι όλα είναι άσπρο-μαύρο, ότι είστε ο καλός Batman και τα βάζετε με τους κακούς του Gotham. Εδώ δεν είστε ο άτρωτος Batman. Είστε ο άνθρωπος Bruce Wayne με τις αδυναμίες, τα πάθη και τα λάθη του και οι αποφάσεις σας έχουν επιπτώσεις σε εσάς και στους γύρω σας. Με δεδομένο πάντα ότι πρέπει να ξεκινήσετε από την πρώτη σεζόν για να απολαύσετε την πλήρη εμπειρία, το Batman: The Enemy Within θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους.


  • Πρωτότυπη ιστορία με ανατροπές
  • Ατμοσφαιρικό και σκοτεινό
  • Ο Joker
  • Κάποιοι διάλογοι είναι βεβιασμένοι και καθοδηγούμενοι
  • Εύκολο
  • Η γνωστή συνταγή της Telltale
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Telltale
ΕΚΔΟΣΗ:Telltale
ΔΙΑΘΕΣΗ:-
ΕΙΔΟΣ:Adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://telltale.com/series/batman-season-2/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:8/8/2017



πηγη


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !