Online Screen Recorder

Football Manager 2018 Review

0
Η σειρά Football Manager είναι μία από τις μακροβιότερες και πιο εθιστικές σειρές παιχνιδιών στη βιομηχανία και όχι άδικα, καθώς αναπαριστά με άκρως ρεαλιστικό τρόπο τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο του ποδοσφαίρου, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Μόνο όσοι έχουν καταπιαστεί στο παρελθόν με τα παιχνίδια FM μπορούν να καταλάβουν τον βαθμό εθισμού, σε τέτοιο σημείο που να σκέφτεστε την ομάδα σας και τις βελτιώσεις που μπορείτε να κάνετε ακόμη και εν ώρα εργασίας ή όταν έχετε βγει έξω με τους φίλους σας. Αυτός ακριβώς ο λόγος δεν μου επέτρεψε να ασχοληθώ σοβαρά με τους δύο τελευταίους τίτλους της σειράς, επιτρέποντάς μου εν μέρει να αποτοξινωθώ. Όπως φαίνεται η αποτοξίνωση έλαβε τέλος για μένα με το Football Manager 2018, το οποίο δεν αλλάζει ριζικά την συνταγή των τελευταίων παιχνιδιών, αλλά έρχεται με αρκετές αλλαγές και βελτιώσεις που στοχεύουν σε μεγαλύτερο ρεαλισμό και σε λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά.

Οι πρώτες μικρές αλλαγές που γίνονται αντιληπτές αφορούν τις οθόνες διαχείρισης της ομάδας, οι οποίες προσπαθούν να χωρέσουν όσες περισσότερες πληροφορίες είναι εφικτό σε μία οθόνη χωρίς να χρειάζεται να αναλώνεστε σε άσκοπα κλικ για να βλέπετε αυτό που θέλετε. Η οθόνη στις τακτικές και στην προετοιμασία της ομάδας διαχωρίζεται στην μέση για να μπορείτε να βλέπετε πληροφορίες για τον κάθε παίκτη ξεχωριστά και για να μπορείτε να δώσετε οδηγίες στον κάθε έναν χωρίς να βγαίνετε από τις οθόνες τακτικής. Το interface όλων των οθονών του παιχνιδιού είναι πιο καθαρό και διακριτό από ποτέ και είναι βέβαιο ότι γίνεται κτήμα σας ακόμη κι αν έχετε να ασχοληθείτε χρόνια με τα παιχνίδια της σειράς.

Η φιλοσοφία του Football Manager έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια, αφού το μοντέλο του προπονητή για όλες τις δουλειές έχει περάσει οριστικά στο παρελθόν. Αν πραγματικά θέλετε να πετύχετε τους στόχους σας, πρέπει να επενδύσετε σημαντικό χρόνο και χρήμα στο να βρείτε το κατάλληλο επιτελείο προπονητών, γυμναστών, αναλυτών και scouters οι οποίοι αποτελούν τα “μάτια” σας εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Το επίπεδο των αναλύσεων για τον επόμενο αντίπαλο, για την πορεία των προπονήσεων, για κάποιο μεταγραφικό σας στόχο κλπ έχει εκπληκτικό βάθος και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις για να μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις αναλύσεις αυτές και να τις αφομοιώσετε στις τακτικές σας. Μάλιστα στο φετινό παιχνίδι έχει προστεθεί και το ιατρικό κέντρο, μέσα από το οποίο μπορείτε να πληροφορηθείτε διεξοδικά για τη φυσική κατάσταση των παικτών σας, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες σας συμβουλεύουν να ξεκουράζετε συγκεκριμένους παίκτες που έχουν μεγάλο φόρτο προπόνησης ή ακόμη και να αλλάξετε τον ρυθμό των προπονήσεων αν έχετε διπλούς αγώνες μέσα στην βδομάδα.





Οι τακτικές σας θα κρίνουν αν θα γίνετε ο νέος Ρεχάγκελ ή ο νέος Παναγούλιας.

Στο θέμα της τακτικής που αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία όπου πρέπει να δώσετε βάση, έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις που στοχεύουν κατά βάση στη συγκεκριμενοποίηση των οδηγιών για κάθε παίκτη ξεχωριστά, αν θέλετε ο παίκτης σας να ξεφεύγει από τις κλασικές οδηγίες που προστάζει η θέση στην οποία παίζει. Επιπλέον, επιλέγοντας σύστημα και ρόλους μπορείτε να δείτε εύκολα τα σημεία του γηπέδου στα οποία είναι τρωτή η ομάδα σας, καθώς αυτά τα σημεία εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα, ενώ αντίστοιχα τα σημεία που καλύπτονται σωστά πρασινίζουν. Ένα ακόμη νέο χαρακτηριστικό είναι η σύνδεση των παικτών που παίζουν αρκετά παιχνίδια μαζί, η οποία απεικονίζεται με μία γραμμή που ενώνει τους δύο παίκτες και βοηθάει πολύ στη σωστή χημεία της ομάδας. Επιπλέον, νέοι ρόλοι παικτών όπως αντεστραμμένα πλάγια χαφ που χρησιμοποιούνται συχνά στην πραγματικότητα, αλλά και νέες οδηγίες μέσα στον αγωνιστικό χώρο, δίνουν μία μεγαλύτερη φρεσκάδα στις υπάρχοντες αναρίθμητες επιλογές με τις οποίες μπορείτε να πειραματιστείτε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές, οι βελτιώσεις στις τακτικές ανεβάζουν την εμπειρία ένα σκαλοπάτι παραπάνω, προσφέροντας περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης, χωρίς ποτέ να γίνεται τόσο περίπλοκο ώστε να χαθείτε μέσα στον κυκεώνα των πληροφοριών.

Football Manager χωρίς μεταγραφές είναι ποδοσφαιρικός αγώνας δίχως μπάλα και σε αυτόν τον τομέα το FM 2018 παρουσιάζεται άκρως ρεαλιστικό ως προς τις τιμές των παικτών, αλλά και τη νοοτροπία των αντίπαλων ομάδων να ενδιαφέρονται για παίκτες που παίζουν στις ομάδες τους, οπότε η τακτική να αγοράζετε ελεύθερους παίκτες και να τους πουλάτε την επόμενη χρονιά χωρίς παιχνίδια στα πόδια τους δεν θα σας ευνοήσει. Σοβαρές αλλαγές έχουν γίνει στο scouting, όπου πλέον υπάρχει συγκεκριμένη βαθμολογία για κάθε παίκτη που βλέπουν οι scouters της ομάδας με κλίμακα το 100, ενώ στο παιχνίδι των μεταγραφών μπαίνουν δυνατότερα και οι μάνατζερ των παικτών οι οποίοι προτείνουν τους παίκτες τους αυτόματα σε εσάς. Μάλιστα, όσο καλύτερες σχέσεις έχετε με τον εκάστοτε μάνατζερ, τόσο περισσότερους παίκτες σας προτείνει με σκοπό να συνεχίσετε να κάνετε μαζί συμφωνίες.

Αυτή τη φορά η ομάδα σας έχει συγκεκριμένο scouting budget το οποίο χρησιμοποιείτε για να στέλνετε τους scouters σε ταξίδια για να μεγαλώσετε την γνώση σας σε παίκτες από ξένες αγορές. Στον αντίποδα, αν χαλάσετε πολλά χρήματα στο scouting δεν σας μένουν αρκετά για συμβόλαια και μεταγραφές, ειδικά αν έχετε μικρή ομάδα, οπότε θέλει ιδιαίτερη προσοχή το πώς ξοδεύετε τα χρήματά σας. Μάλιστα, μία καλή τακτική είναι να αποκτήσετε scouters από διαφορετικές χώρες για να μπορείτε να έχετε εικόνα των παικτών από διαφορετικά πρωταθλήματα. Πέρα από scouters υπάρχουν και ειδικοί αναλυτές που καταγράφουν τα πλην και τα συν μίας ενδεχόμενης απόκτησης παίκτη που έχετε στοχεύσει, ώστε να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα για την ποιότητα της μεταγραφής. Η διαδικασία του scouting και των μεταγραφών στο FM 2018 είναι πιο απολαυστική και ρεαλιστική από ποτέ και είναι ένας από τους παράγοντες που σας εθίζουν ακόμη περισσότερο στον κόσμο του παιχνιδιού.




Τσεκάρετε τo dynamics συχνά για να μην... χάσετε τα αποδυτήρια.

Ένα από τα στοιχεία που αποτελούν δίκοπο μαχαίρι στα τελευταία FM αποτελεί η υπέρ του δεόντως ενασχόληση με την αποκατάσταση των σχέσεων με τους παίκτες, αφού πολλές φορές αναγκάζεστε να έχετε ρόλο “ψυχολόγου” για να μην αντιδρούν οι παίκτες και χαλάνε το κλίμα στα αποδυτήρια, πράγμα που απαιτεί πολύ χρόνο που θα μπορούσατε να ξοδέψετε αλλού. To Football Manager 2018 συνεχίζει να δίνει ιδιαίτερη βάση στην μικροδιαχείριση των παικτών, αλλά με την προσθήκη του dynamics γίνεται πιο εύκολη η δουλειά σας. Το dynamics σας δίνει μία εικόνα για την ιεραρχία στα αποδυτήρια αναλύοντας τις σχέσεις μεταξύ των παικτών, τα πηγαδάκια που ενδέχεται να κάνουν οι ξένοι της ομάδας κλπ. Έχοντας γνώση της ιεραρχίας, μπορείτε να είστε πιο προσεκτικοί με παίκτες που έχουν σοβαρή επιρροή στα αποδυτήρια, οπότε αν χτίσετε καλή σχέση με αυτούς, μπορούν να σας βοηθήσουν επηρεάζοντας θετικά άλλους παίκτες που έχουν παράπονα από εσάς για τον χρόνο συμμετοχής τους. Αντίστοιχα αν κάποιος παίκτης με υψηλή επιρροή στα αποδυτήρια σας δημιουργεί προβλήματα, τότε πρέπει να τον δώσετε κάπου αλλού πριν σας διαλύσει την ομάδα.

Ένα από τα προβλήματα που ταλανίζουν παραδοσιακά τα FM είναι οι συχνοί τραυματισμοί τουλάχιστον στις πρώτες μέρες κυκλοφορίας κάθε παιχνιδιού. Το FM 2018 δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς το πρόβλημα είναι ακόμα πιο μεγάλο και μάλιστα με πολύμηνους τραυματισμούς που διαλύουν τα όποια πλάνα σας. Είναι η μοναδική φορά που είχα δύο παίκτες σε κάθε θέση και δεν ήμουν ασφαλής, γιατί ουκ ολίγες φορές κατάφεραν να τραυματιστούν και οι δύο στην ίδια περίοδο δένοντας τα χέρια μου κόμπο. Παράπονα μπορούν να ειπωθούν και για τον τρόπο που παρουσιάζονται τα αγωνιστικά νέα, μεταγραφές κλπ μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και αυτό γιατί οι φίλαθλοι λένε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια ανεξαρτήτως της δυναμικής κάθε μεταγραφής ή της σοβαρότητας της είδησης.

Ανάμεικτες είναι και οι εντυπώσεις όσον αφορά τη βελτιωμένη μηχανή γραφικών του παιχνιδιού. Πράγματι οπτικά αποτελεί σημαντική αναβάθμιση με πιο αληθοφανείς παίκτες και πιο ωραία γήπεδα, αλλά από την άλλη δεν αποτυπώνεται σωστά, στο επίπεδο που θα ήθελα εγώ τουλάχιστον, η αληθοφάνεια των κινήσεων των παικτών και η φυσική της μπάλας. Οι παίκτες, αν και γενικότερα είναι πιο ευέλικτοι σε σχέση με παλιότερες εποχές, σε πολλές φάσεις κινούνται με αφύσικο τρόπο και κάνουν παράξενες σέντρες και σουτ που δεν βλέπουμε ούτε σε αγώνες τοπικού πρωταθλήματος. Τα ηχητικά εφέ εντός αγώνα παραμένουν σε σχετικά μέτριο επίπεδο, ενώ το μουσικό θέμα που έχει προστεθεί στην αρχική οθόνη είναι συμπαθητικό, όμως από κάποια στιγμή και μετά κουράζει. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει και στην αρκετά καλή δουλειά που έχει γίνει και φέτος στην ελληνική μετάφραση, αν αναλογιστούμε πόσες γραμμές κειμένου έχουν μεταφραστεί, αλλά και την δυσκολία που υπάρχει στην μετάφραση ποδοσφαιρικών όρων στα ελληνικά. Σαφώς και υπάρχουν ακόμη κάποια λάθη σε όρους, στην σύνταξη των προτάσεων ή ακόμη και στην ορθογραφία, αλλά σε γενικές γραμμές το επίπεδο της μετάφρασης είναι υψηλό.




Τα γραφικά δεν είναι και... FIFA αλλά κάνουν σχετικά καλά την δουλειά τους.

Πέρα από την καριέρα που μπορείτε να παίξετε και online είτε με φίλους σας είτε ακόμη και με άλλους παίκτες στο Steam, μπορείτε να δοκιμάσετε το Fantasy Draft, μέσα από το οποίο φτιάχνετε το ρόστερ της ομάδας σας από το μηδέν επιλέγοντας μέσα από συγκεκριμένο αριθμό παικτών κάθε φορά και παίζετε σε πρωταθλήματα ή κύπελλα με άλλους παίκτες. Σε αντίθεση με τo περσινό παιχνίδι, μπορείτε να παίξετε σε πρωτάθλημα που διαρκεί περισσότερες από μία σεζόν, αλλά και να προσθέσετε και άλλους προπονητές σε περίπτωση που θέλει να συμμετάσχει κάποιος φίλος σας στην μέση της σεζόν. Το Fantasy Draft αποτελεί μία καλοσχεδιασμένη εναλλακτική εμπειρία που διαφέρει αρκετά από το κανονικό παιχνίδι και μπορεί να ανανεώσει το ενδιαφέρον σας αν σε κάποια φάση νιώσετε κορεσμό.

Το Football Manager 2018, χωρίς να αλλάζει σημαντικά τη φιλοσοφία της σειράς, έρχεται με αρκετές βελτιώσεις και προσθήκες στις τακτικές που εμβαθύνουν το gameplay και σας εθίζουν ακόμη περισσότερο στον κόσμο του. Αδυναμίες όπως ο υπερβολικός αριθμός τραυματισμών και οι άγαρμπες κινήσεις των παικτών εντός αγωνιστικού χώρου εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά δεν είναι αρκετές για να μειώσουν την απόλαυση. Αν είστε φαν των Football Manager, μην το χάσετε!


  • Βελτιώσεις και προσθήκες στις τακτικές
  • Οι αναλύσεις για μεταγραφές, αντιπάλους, συστήματα κλπ
  • Ρεαλιστικές μεταγραφές και σύστημα scouting
  • Τα dynamics που αναλύουν τις σχέσεις μεταξύ των παικτών
  • Εθισμός (όπως πάντα)
  • Ωραίο οπτικά...
  • ...αλλά με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στα animation των παικτών
  • Πολλοί τραυματισμοί (πάλι!)
  • Οι ειδήσεις μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Sports Interactive
ΕΚΔΟΣΗ:Sega
ΔΙΑΘΕΣΗ:Zegetron
ΕΙΔΟΣ:Simulation
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.footballmanager.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:10/11/2017
PEGI:3


πηγη

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !