Online Screen Recorder

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός πιο βρώμικος από ποτέ.

0
Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός πιο βρώμικος από ποτέ.

Όταν το 1998 κυκλοφόρησε το Colin McRae Rally, κανείς δεν περίμενε (και υποθέτουμε ούτε και η ίδια η Codemasters) ότι θα κάνει τόσο μεγάλη επιτυχία και ότι θα αποτελέσει τον πρώτο λίθο σε μια τόσο ιστορική και σημαντική πλέον Racing σειρά. Εντούτοις, μετά από ένα αρκετά δυνατό ντεμπούτο, τα Racing που πήραν το όνομά τους από τον παγκόσμιο πρωταθλητή ράλι, συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, με την βρετανική εταιρεία ανάπτυξης να βελτιώνει συνεχώς την επιτυχημένη συνταγή που είχε στα χέρια της.

Το Colin McRae Rally 2.0 ήταν αυτό που το 2000 έφερε τα πάνω κάτω, με την Codemasters να παρουσιάζει ένα από τα καλύτερα rally sims που είχαμε γνωρίσει έως τότε. Παρόλο που έχουν περάσει 17 ολόκληρα χρόνια, ακόμα θυμάμαι το μινιμαλίστικο user interface και τα μενού του, καθώς και τους αγώνες μου στις πίστες της Ιταλίας με το Mini Cooper S και την Lancia Integrale.



Είναι αξιοπερίεργο πώς μπορεί κάποιος να νιώθει κάτι τόσο παλιό ως κάτι τόσο νέο στο μυαλό του. Σε αυτό “φταίει” ίσως η διαχρονική αξία του Colin McRae Rally 2.0, στοιχείο που το συναντάμε και σε άλλα Racing της εταιρείας όπως το TOCA 2 Touring Cars και το Race Driver: Grid όπου ακόμα θυμάμαι τις κόντρες στο drift με τον κολλητό μου στις αρένες της Yokohama.

Η συνέχεια βρίσκει την Codemasters να κυκλοφορεί πέντε ακόμα games χρησιμοποιώντας στον τίτλο τους το όνομα του θρύλου Colin Steele McRae και παρά τον θάνατό του το 2007, η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης κυκλοφορεί τα δύο τελευταία games “αφιερωμένα” σε αυτόν με τα Colin McRae: Dirt και Colin McRae: Dirt 2. Φτάνουμε στο 2011 όπου είχαμε την διάθεση του Dirt 3, το οποίο παρουσίασε ένα πιο ανάλαφρο πρόσωπο, ενώ την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το spin-off Dirt: Showdown, το οποίο κατά την γνώμη μου θα μπορούσε να μην είχε κυκλοφορήσει ποτέ. Διασκεδαστικό μεν, αλλά δεν ήταν αυτό που περιμέναμε όλοι οι θαυμαστές των Rally games.



Αυτό όμως που περιμέναμε διακαώς ήταν το DiRT Rally, ένα καθαρά simulation Rally game που αποτελεί φόρο τιμής στο αγαπητό μηχανοκίνητο πρωτάθλημα και ταυτόχρονα, τον πρώτο δυνατό ανταγωνιστή του έως τότε βασιλιά του genre, το Richard Burns Rally. Το DiRT Rally σηματοδότησε την επιστροφή της σειράς στις ρίζες της, παρουσιάζοντας ένα πακέτο που περιείχε σχεδόν όλα όσα ψάχναμε: Ρεαλιστική συμπεριφορά οχημάτων, σχεδόν άψογο ήχο, εθιστικό gameplay και τρομερές ειδικές διαδρομές. Όντας ένα Racing Sim όμως, απευθυνόταν σε μικρότερο κοινό, κάτι που μεταφράστηκε και στις πωλήσεις του, εκεί όπου αν και τα πήγε αρκετά καλά, δεν νομίζουμε να έφτασε εκεί που θα ήθελε η Codemasters.

Αυτός ίσως να ήταν και ο κύριος λόγος που η Codemasters αποφάσισε να επαναφέρει στο προσκήνιο τα προηγούμενα DiRT, με το τέταρτο αριθμητικά game της σειράς να απευθύνεται πλέον σε μια μεγαλύτερη μερίδα από gamers, διατηρώντας όμως κάποια στοιχεία του DiRT Rally, τα οποία έγιναν αγαπητά από τους θαυμαστές των rally games. Είναι λοιπόν το DiRT 4 αυτό που όλοι περιμέναμε ή θα χαθεί ανάμεσα στα υπόλοιπα Racing της χρονιάς που διανύουμε; Η απάντηση στο review που ακολουθεί.



Η μεγάλη των οδηγών σχολή

Πριν μπούμε στο ψητό, αξίζει να σταθούμε σε μια πολύ σημαντική προσθήκη, αυτή του DiRT Academy. Η... ακαδημία αυτή θα πρέπει να βρεθεί στην κορυφή των προτεραιωτήτων σας πριν χωθείτε στο Racing κομμάτι του παιχνιδιού, καθώς μέσω αυτής θα μπορέσετε να μάθετε όλα όσα χρειάζεστε για να γίνετε καλύτεροι οδηγοί. Το DiRT Academy είναι ουσιαστικά μια σχολή για επίδοξους οδηγούς ράλι. Διαθέσιμες είναι οι επιλογές Free Roam (που σας επιτρέπει να εξερευνήσετε με το όχημά σας όλη την περιοχή), Lessons και Tune Vehicle.

Στα lessons συναντάμε μαθήματα χωρισμένα σε διάφορες κατηγορίες, τα οποία παρουσιάζονται είτε γραπτά, είτε μέσω βίντεο ή τέλος μέσω επιξηγηματικών βίντεο μετά το τέλος των οποίων μπορείτε να δοκιμάσετε κάθε μάθημα στην πράξη. Στις βασικές τεχνικές οδήγησης συναντάμε για παράδειγμα το φρενάρισμα σε ευθεία, την πλευρική μετατόπιση βάρους, τo weight transfer ανάμεσα στους άξωνες του αυτοκινήτου και την χρήση του χειρόφρενου. Αφού καταφέρετε να μάθετε όλα όσα προσφέρει η πρώτη κατηγορία, μπορείτε να μεταβείτε στις επόμενες, οι οποίες περιλαμβάνουν εξελιγμένες τεχνικές όπως το throttle control και τα pendulum turns.



Ταυτόχρονα, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε όλα όσα χρειάζεστε για τους κανόνες όλων των διαθέσιμων rally disciplines, πληροφορίες για τις οδηγίες που θα σας δίνει ο συνοδηγός σας, τις διαφορετικές καιρικές συνθήκες που θα βρεθείτε να αγωνίζεστε, καθώς και πληροφορίες για τα είδη του οδοστρώματος και τι θα πρέπει να προσέξετε για καθένα από αυτά. Τέλος, σας δίνονται συμβουλές για τα άλματα και την κλίση του οδοστρώματος μέσα στις στροφές.

Career: Για την τιμή της ομάδας
Το DiRT 4 περιλαμβάνει διάφορα modes για να ασχοληθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να βαρεθείτε. Έτσι, πέρα από το Career για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω, συναντάμε επίσης το κλασικό multiplayer που επιστρέφει όπως περίπου το γνωρίσαμε στο DiRT Rally (μαζί με τα daily/weekly/monthly challenges), το Freeplay όπου τρέχετε σε πίστες της αρεσκείας σας, το DiRT Academy το οποίο αναλύσαμε προηγουμένως και το Joyride.



Το τελευταίο θυμίζει το Gymkhana του DiRT 3 και περιλαμβάνει 60 challenges για να φέρετε εις πέρας. Το Joyride λαμβάνει χώρα σε μια μεγάλη ανοιχτή περιοχή με διάφορα εμπόδια. Χωρίζεται σε chapters και καθένα από αυτό σας ζητά να ολοκληρώσετε διάφορες προκλήσεις όπως το να σπάσετε συγκεκριμένο αριθμό από κουτιά σε περιορισμένο χρονικό διάστημα ή να ολοκληρώσετε laps μαζεύοντας πράσινα διάσπαρτα στην πίστα markers που μειώνουν τον τελικό σας χρόνο.

Το ζουμί του single player κομματιού του DiRT 4 είναι το Career mode, το οποίο παρουσιάζεται σχετικά βελτιωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο του DiRT Rally. Στα τέσσερα disciplines συναντάμε τα Rally, Land Rush, Rallycross και Historic Rally. Το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στο Rally, όπου τρέχετε σε A-to-B αγώνες μόνος σας, ενάντια στους χρόνους του A.I. Το Land Rush από την άλλη, περιλαμβάνει κούρσες σε κλειστές πίστες με Pro Buggies, Pro Trucks και Crosskarts, όπου αγωνίζεστε ταυτόχρονα με άλλους οδηγούς. Το επίσημο World Rally Championship της διοργανώτριας FIA επιστρέφει για άλλη μια φορά και παρουσιάζεται ίδιο με το mode του DiRT Rally.



Στο Rallycross οι αγώνες λαμβάνουν χώρα σε ειδικά διαμορφωμένα κλειστά circuits όπου τρέχετε σε πολυάριθμα laps στην ημτελική και τελική φάση. Παρόλο που περιλαμβάνονται πέντε διαφορετικές τοποθεσίες, για άλλη μια φορά το συγκεκριμένο mode έχει αναιμική παρουσίαση, αφού παρόλο που ακολουθείται η επίσημη δομή του ομώνυμου πρωταθλήματος, οι αγώνες είναι μεμονομένοι, οπότε δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα μη ολοκληρωμένο discipline.

Θα προτιμούσαμε το Rallycross (γνωστό και ως World RX) να παρουσιαζόταν ως ένα μεμονομένο πρωτάθλημα και όχι να ενσωματώνεται στο Career ως discipline. Δεν παύει πάντως να προσθέτει ποικιλία στο Career mode, ενώ η διασκέδαση που προσφέρει, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αρκεί να παραβλέψετε κάποια μικρά ατοπήματα του A.I. Τέλος, το Historic Rally είναι ουσιαστικά ίδιο με το Rally discipline, με την διαφορά ότι χρησιμοποιείτε ιστορικά αυτοκίνητα περασμένων δεκαετιών. Κάθε discipline διαθέτει πολυάριθμα championships, καθένα από τα οποία σας ζητά να τρέξετε σε μια ή περισσότερες διαδρομές. Καθένα από τα disciplines από την άλλη, χωρίζεται με την σειρά του σε διαφορετικές κατηγορίες και για να ξεκλειδώσετε την επόμενη, θα χρειαστεί να αποκτήσετε το αντίστοιχο license.



Αυτό γίνεται τρέχοντας σε κούρσες και ανεβαίνοντας levels, αν και το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό θα μπορούσε να αφαιρεθεί, αφού η απόκτηση των licenses είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται αυτόματα έτσι κι αλλιώς. Το μόνο που καταφέρνει, είναι να σας βάζει περιορισμούς στην σειρά με την οποία μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε κάθε discipline. Για την ολοκλήρωση του Career mode θα χρειαστείτε περίπου 20-25 ώρες, εάν περάσετε όλες τις πίστες... νεράκι. Αν υπολογίσουμε τις ώρες που θα δαπανήσετε στα Joyride και DiRT Academy, τότε ο συνολικός χρόνος για να “τερματίσετε” το DiRT 4 ανεβαίνει περίπου στις 30 ώρες, χωρίς να προσθέσουμε σε αυτές τα Freeplay και multiplayer modes.

Εκτός πίστας, το DiRT 4 έχει και εκεί ενδιαφέρον, αφού πολύ σύντομα μετά την έναρξη του Career σας, μπορείτε να δημιουργήσετε την δική σας ομάδα. Αρχικά, μπορείτε να επιλέξετε το όνομα της ομάδας σας και τα χρώματα που θα σας αντιπροσωπεύουν, δημιουργώντας το δικό σας livery. Βέβαια, η διαδικασία δεν έχει το βάθος των Forza Motorsport, μιας και έχετε περιορισμένες επιλογές στα προκαθορισμένα liveries, το customization των οποίων περιορίζεται στην επιλογή των χρωμάτων τους.



Για να δημιουργήσετε την ομάδα σας, μπορείτε να προσλάβετε διάφορους συνεργάτες, όπως μηχανικούς και υπαλλήλους που θα αναλάβουν τις δημόσιες σχέσεις. Ανεβαίνοντας levels, μπορείτε να προσθέσετε στην ομάδα σας καλύτερους συνεργάτες, ενώ καθένας από αυτούς, διαθέτει ένα σετ από Perks για να ξεκλειδώσετε. Σε αυτά συναντάμε για παράδειγμα τα Perks για την βελτίωση των Tuning και Diagnostic skills ή την αύξηση άλλων skills ανάλογα με την χώρα προέλευσης του αυτοκινήτου.

Ταυτόχρονα, μπορείτε να ξοδέψετε Credits (τα οποία κερδίζετε μέσω των αγώνων) για να βελτιώσετε τις εγκαταστάσεις σας. Αν για παράδειγμα θέλετε να έχετε πρόσβαση σε καλύτερα upgrade parts, θα χρειαστεί να επενδύσετε στο R&D Department, για να προσλάβετε περισσότερους engineers θα πρέπει να αυξήσετε το level του Accommodation, ενώ με το Garage Expansion θα μπορείτε να έχετε στην κατοχή σας περισσότερα οχήματα. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να κλείσετε συμφωνίες με σπόνσορες για να έχετε επιπλέον απολαβές μετά από κάθε αγώνα.


Το Your Stage σας δίνει την ευκαιρία να τρέξετε σε αμέτρητες randomly generated διαδρομές.


Για να κερδίσετε τα extra credits όμως, θα χρειαστεί να φέρετε εις πέρας τα Team Targets, τα οποία είναι διαφορετικά για κάθε sponsor και αλλάζουν σε κάθε αγώνε.α Για παράδειγμα, θα σας ζητηθεί να τερματίσετε πρώτοι σε ένα championship ή να το ολοκληρώσετε δίχως να λάβετε ποινή χρόνου ή ακόμα και να ολοκληρώσετε μια ειδική διαδρομή χωρίς να στουκάρετε πουθενά. Κάθε φορά που δεν θα ολοκληρώνετε έναν από τους στόχους αυτούς, θα επηρεάζεται αρνητικά η σχέση σας με τον σπόνσορα, ενώ είναι δυνατόν να μην μπορείτε να υπογράψετε συμβόλαιο με κάποιον από αυτούς, επειδή έχετε ήδη κλείσει συμφωνία με κάποιον ανταγωνιστή τους.



Χειρισμός και οχήματα

Με το DiRT Rally, η Codemasters κατάφερε να ανεβάσει ψηλά τον πήχη για οποιοδήποτε Rally Racing που θα κυκλοφορούσε μετέπειτα, τοποθετώντας ταυτόχρονα τον βαθμό δυσκολίας σε υψηλά επίπεδα, ειδικότερα για τους μη μυημένους στο είδος gamers. Με το DiRT 4 η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης θέλει να απευθυνθεί σε μια μεγαλύτερη μερίδα από gamers, αφού πλέον μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο modes στον χειρισμό, αυτά των Simulation και Gamer.

Στην πρώτη περίπτωση, το handling παρουσιάζει ίδια εικόνα με το DiRT Rally, ενώ έχουν γίνει μικρές βελτιώσεις στην συμπεριφορά των αναρτήσεων και το weight transfer. Παίζοντας με αυτό το mode του χειρισμού, θα απολαύσετε στο έπακρο όσα έχει να σας προσφέρει το DiRT 4. Κάθε όχημα συμπεριφέρετε διαφορετικά, ενώ δεν συγχωρούνται εύκολα τα λάθη σας, την στιγμή μάλιστα που κάνουν για ακόμα μια φορά αισθητή την απουσία τους τα flashbacks. Εάν είχατε στην κατοχή σας το DiRT Rally, τότε θα βρεθείτε σε γνώριμα λημέρια, σε διαφορετική περίπτωση, θα χρειαστεί να προπονηθείτε σκληρά για να φτάσετε στην κορυφή στην υψηλότερη βαθμίδα δυσκολίας.



Το Gamer mode από την άλλη, μετατρέπει το νεότερο πόνημα της Codemasters σε ένα arcade Racing ή για να είμαστε πιο ακριβείς, σε ένα... DiRT Rally Lite. Τα οχήματα περνάνε με περισσότερη ευκολία μέσα από τις στροφές, η μετατόπιση του βάρους δεν έχει τόση σημασία, ενώ το grip βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από την μεριά σας. Ακόμα και στο Gamer mode θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες των συνοδηγών σας, στην μορφολογία του οδοστρώματος και στις ανωμαλίες που παρουσιάζει κάθε ειδική διαδρομή.

Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι περιλαμβάνεται ένα ολοκληρωμένο damage model που επηρεάζει κάθε μέρος του οχήματος, τότε καταλαβαίνετε ότι η λογική των... Need for Speed δεν έχει καμία θέση στο DiRT 4. Ευτυχώς, διατίθενται και service areas, όπου μπορείτε να κάνετε repair, πληρώνοντας ένα μικρό ποσό, ενώ μπορείτε επίσης να καθαρίσετε το όχημά σας από τις λάσπες. Πριν από τους αγώνες, μπορείτε επίσης να πειράξετε διάφορα μέρη του αυτοκινήτου, όπως τις σχέσεις των ταχυτήτων και τις αναρτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον χειρισμό του DiRT 4, η Codemasters συνεργάστηκε με τους γνωστούς οδηγούς ράλι Kris Meeke και Petter Solberg και το αποτέλεσμα είναι θετικό.



Όσον αφορά τα οχήματα, συναντάμε πάνω από 50 από δαύτα σε κατηγορίες όπως οι R2, Group B, RX Supercars και Crosskarts. Περιλαμβάνονται τόσο νεότερα μοντέλα όπως τα Mini Cooper S, Peugeot 208, Volkswagen Polo, Mini Cooper Countryman, Mitsubishi Lancer Evolution X, Subaru WRX STI και Seat Ibiza, όσο και ιστορικά και αγαπημένα οχήματα όπως τα Lancia Stratos, Ford Escort Cosworth, Fiat 131 Abarth, Lancia HF Integrale και Opel Kadett.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μπορείτε να τα κάνετε upgrade, προσπαρμόζοντας σε αυτά καινούρια parts. Πέρα από τα αυτοκίνητα που μπορείτε να αγοράσετε μέσω του Dealership, έχετε επίσης την δυνατότητα να βρείτε επιπλέον μεταχειρισμένα οχήματα που είναι διαθέσιμα για μικρό χρονικό διάστημα. Τις περισσότερες φορές, τα συγκεκριμένα έχουν ήδη γίνει upgrade, οπότε να ρίχνετε συχνά μια ματιά στην επιλογή των Classifieds.



Your Stage και διαδρομές

Το νέο χαρακτηριστικό που φέρνει το DiRT 4, το οποίο μπορεί υπό συνθήκες να λειτουργήσει και ως game changer για το είδος των Rally Racing γενικότερα, είναι το Your Stage. Μέσω αυτού, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε procedural generated ειδικές διαδρομές, τις οποίες μπορείτε να τρέξετε στο Freeplay mode και στο multiplayer. Μπαίνοντας στο σχετικό μενού, επιλέγετε τοποθεσία, μέγεθος και πόσο πολύπλοκο θέλετε να είναι το stage σας και το Your Stage θα αναλάβει να δημιουργήσει μια νέα ειδική διαδρομή, την οποία μπορείτε να μοιραστείτε και με τους φίλους σας.

Ουσιαστικά, το Your Stage σας δίνει πρόσβαση σε άπειρες νέες ειδικές διαδρομές, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα βαρεθείτε, αφού δεν θα τρέχετε στις ίδιες πίστες κάθε φορά. Βέβαια, η τεχνολογία θέλει βελτίωση, αφού έτυχε να βρεθώ μπροστά σε ένα ίδιο κομμάτι μιας πίστας σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν παύει το Your Stage να αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό στο κομμάτι των ειδικών διαδρομών. Μάλιστα, η Codemasters χρησιμοποίησε αυτή την τεχνολογία και για τις ειδικές διαδρομές του Career.



Στα των stages γενικότερα, περιλαμβάνονται πέντε τοποθεσίες στο Rally discipline, αυτές της Αυστραλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ουαλίας και του Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα Rallycross και Land Rush από την άλλη θα ταξιδέψετε σε συνολικά οκτώ τοποθεσίες. Στην πρώτη περίπτωση, συναντάμε circuits στην Νορβηγία, την Σουηδία, την Αγγλία, την Γαλλία και την Πορτογαλία, ενώ στο Land Rush θα βρεθείτε στην Καλιφόρνια, τη Νεβάδα και το Μεξικό.

Δυστυχώς, από το DiRT 4 κόπηκαν οι Ελλάδα, Μόντε Κάρλο, Φινλανδία και Γερμανία. Εάν είχαν συμπεριλιφθεί και αυτές οι τοποθεσίες, τότε θα μιλούσαμε για μια τεράστια γκάμα από περιβάλλοντα για να τρέξετε, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι το DiRT 4 μπορεί να θεωρηθεί λειψό, τουλάχιστον στις πίστες του Rally discipline. Οι ειδικές που θα τρέξετε διαθέτουν την απαραίτητη ποικιλία σε περιβάλλοντα, ενώ μορφολογικά, ακολουθούν το παράδειγμα του DiRT Rally.



Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πέρα από τις στροφές, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα jumps, τις λακούβες, τις περιοχές που έχουν περίεργη κλίση οδοστρώματος και τα φυσικά εμπόδια που μπορεί να βρείτε μπροστά σας όπως μια συστάδα από ξύλα, ολόκληρες κοτρόνες που βρίσκονται στην άκρη του δρόμου ή άλλες πέτρες που έχουν “εισβάλει” μέσα στην πίστα. Προσεκτικοί θα πρέπει να είστε επίσης στα σημεία όπου ακολουθεί απότομη κλειστή στροφή μετά από ανηφόρα, όταν τρέχετε σε συνθήκες ομίχλης ή κατά την διάρκεια της νύχτας.

Το Your Stage επεκτείνεται και στο multiplayer, όπου πλέον όλοι σας θα τρέχετε επί ίσοις όροις, μιας και δεν θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε από πριν τις διαδρομές, αφού θα έχουν δημιουργηθεί τυχαία. Είναι συναρπαστικό να προσπαθείς να ανταπεξέλθεις σε άγνωστες ειδικές διαδρομές, ενάντια σε άλλους παίκτες σε online περιβάλλον. Στο Rally οδηγείτε για άλλη μια φορά μόνος σας και στο τέλος λαμβάνετε την ανάλογη θέση σύμφωνα με τον συνολικό σας χρόνο σε όλα τα events. Εν τω μεταξύ, στο συγκεκριμένο discipline, μπορείτε να δημιουργήσετε leagues με έως και 12 events, ενώ στην περίπτωση των championships, το μέγιστο όριο είναι τα έξι events.



Αν και δεν διατίθεται split-screen multiplayer, μπορείτε να τρέξετε σε online αγώνες των τεσσάρων και οκτώ παικτών στα Rallycross και Land Rush modes αντίστοιχα. Στο τελευταίο γίνεται συνήθως ένας μικρός χαμός λόγω της φύσης των αγώνων και της μορφολογίας των circuits που περιέχουν πολλές κλειστές στροφές και αρκετά άλματα. Όπως είναι λογικό, υπάρχει περίπτωση να πέσετε επάνω σε... γκαζοφονιάδες, παρόλα αυτά το γενικό επίπεδο των παικτών βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο. Θετικό κρίνεται επίσης το γεγονός ότι δεν παρατηρήσαμε lag και πτώσεις του framerate.

Γραφικά και ήχος

Ο τεχνικός τομέας του DiRT 4 χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από την βελτίωση και την σχετική στασιμότητα. Από την μια, η EGO Engine 4 αναλαμβάνει να παρουσιάσει βελτιωμένα μοντέλα οχημάτων που περιλαμβάνουν περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με όσα είχαμε δει στο DiRT Rally και πιο “τρομακτικές” καιρικές συνθήκες. Οι αγώνες κατά την διάρκεια της νύχτας ειδικότερα είναι απολαυστικοί, ταυτόχρονα όμως και αρκετά δύσκολοι. Από την άλλη, περιμέναμε ένα μεγαλύτερο άλμα στην ποιότητα των γραφικών γενικοτέρα.



Τα περιβάλλοντα που θα βρεθείτε, παρουσιάζουν αρκετή λεπτομέρεια, θα θέλαμε όμως να έχει γίνει καλύτερη δουλειά στα δέντρα. Ταυτόχρονα, ενώ το DiRT Rally είχε μια άγρια ομορφιά και παρουσίαζε πιο ρεαλιστικό οπτικό τομέα λόγω τον (στις περισσότερες περιπτώσεις) πιο μουντών χρωμάτων, το DiRT 4 χρησιμοποιεί πιο ζεστά χρώματα και διαφορετικό φωτισμό, θυμίζοντας σε πολλές περιπτώσεις σε ύφος το DiRT 3. Θετικό κρίνεται το γεγονός ότι στις κονσόλες δεν παρατηρούμε πτώσεις του framerate στο Rally discipline, εκεί όπου θυσιάζεται σε πραγματικό χρόνο η ποιότητα των γραφικών για να “κλειδωθούν” τα FPS στο πολυπόθητο 60άρι.

Μικρές πτώσεις των FPS και tearing συναντάμε στο Rallycross, παρόλα αυτά η προσωρινή μείωση του framerate δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή κατά την διάρκεια του gameplay. Στα του ήχου, τα οχήματα συνεχίζουν να “γρυλίζουν” με απολαυστικό τρόπο, ενώ θα μπορείτε να ακούσετε ακόμα και τον παραμικρό ήχο, όπως τα πετραδάκια που πετάγονται όταν οδηγείτε και τον ήχο που κάνουν τα λάστιχα όταν φρενάρετε επάνω στο χαλίκι ή την λάσπη.




Στα pacenotes, ο Nicky Grist επιστρέφει ως επιλέξιμος συνοδηγός. Θυμίζουμε ότι ο Grist ήταν συνοδηγός του Colin McRae και είχε συνεργαστεί με την Codemasters παλαιότερα. Για γυναίκα συνοδηγό, η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης συνεργάζεται ξανά με την τρομερή Jen Horsey, η οποία πέρα από οδηγός ράλι σε Αμερική και Καναδά, έχει υπάρξει επίσης συνοδηγός, ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα αναλύτρια του τηλεοπτικού δικτύου ESPN για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Τα pacenotes, οι οδηγίες του συνοδηγού σας δηλαδή, έχουν κάποιο χαρακτήρα στο DiRT 4, παρόλο που σε μερικά σημεία ακούγονται λίγο... ρομποτικά, λόγω της εισαγωγής του Your Stage, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ηχογράφηση των pacenotes.

Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει στο soundtrack, στο οποίο συναντάμε πάνω από 40 κομμάτια από γνωστούς καλλιτέχνες όπως οι The Chemical Brothers με το Wide Open, οι Johnossi με το Air is Free και οι Queens of the Stone Age με το No One Knows. Στα υπόλοιπα τραγούδια, έχουμε μεταξύ άλλων την συνεργασία των Sigma με την Birdy στο Find Me, το F For You των Disclosure και Mary J. Blige και πολλά ακόμα όμορφα soul, rock, pop, electronic, drum & bass και indie rock ακούσματα.



Στη γραμμή του τερματισμού

Έξι χρόνια μετά την κυκλοφορία του DiRT 3, η Codemasters επιστρέφει στα γνωστά της λημέρια. Χωρίς να πάρει μεγάλο ρίσκο, παρουσίασε ένα Racing που απευθύνεται σε όλους τους θαυμαστές του είδους και όχι μόνο στους petrol heads, όπως ίσχυε στο DiRT Rally. Το simulation κομμάτι δίνει ξανά το παρόν για όσους το προτιμούν, συνοδεύεται όμως από το Gamer mode στον χειρισμό και την δυνατότητα να φέρετε στα μέτρα σας τον βαθμό δυσκολίας.

Το Your Stage αναλαμβάνει με επιτυχία να δημιουργήσει σχεδόν άπειρες procedural generated διαδρομές για να τρέξετε και είναι αυτό το χαρακτηριστικό τελικά που κλέβει την παράσταση, σε ένα πακέτο που προσφέρει όλα όσα θα περίμενε κανείς από ένα Rally Racing: Διασκεδαστικές ειδικές διαδρομές, αξιόλογο τεχνικό τομέα, πλειάδα από modes για να ασχοληθείτε, το χρησιμότατο DiRT Academy και το Joyride mode που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα ευχάριστο διάλλειμα από τους αγχωτικούς αγώνες. Το DiRT 4 δεν πλασάρεται και δεν είναι ο διάδοχος του DiRT Rally. Ακολουθεί έναν παράλληλο, πιο ήσυχο δρόμο, στον οποίο όμως μπορείτε να πατήσετε το γκάζι τόσο όσο εσείς θέλετε.

Θετικά:
- Εκτενές Career mode
- Η προσθήκη του DiRT Academy
- Αμέτρητες διαδρομές λόγω του “Your Stage”
- Μεγάλη αντοχή στο χρόνο
- Metagame μέσω της δημιουργίας και διαχείρισης της ομάδας σας
- Διασκεδαστικές ειδικές διαδρομές
- Παραμετροποιήσιμος βαθμός δυσκολίας
- Ρεαλιστική συμπεριφορά οχημάτων στο Simulation mode
- “Χορταστικός” ήχος
- Αξιόλογα γραφικά, κυρίως στα οχήματα και τις καιρικές συνθήκες

Αρνητικά:
- Το Gamer mode καθιστά τον χειρισμό πιο εύκολο από ότι περιμέναμε
- Μικρό περιεχόμενο στα Land Rush και Rallycross disciplines
- Περιμέναμε μεγαλύτερη βελτίωση στον τεχνικό τομέα
- Μικρά ατοπήματα του A.I.

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.1


Τιμάει το βαρύ όνομα που κουβαλάει και θέτει γερές βάσεις για την συνέχεια.




πηγη


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !