Online Screen Recorder

No Man’s Sky | Review

0


Πρώτη φορά που είδαμε το No Man’s Sky ήταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της Sony, στην Ε3 2014. Ήταν ο πρώτος τίτλος από ανεξάρτητους developers, που είχε μια τόσο μεγάλη παρουσίαση στη συγκεκριμένη έκθεση. Η κεντρική υπόθεση του παιχνιδιού και αυτό που έκανε τους πάντες να το περιμένουν πως και πως, ήταν η ιδέα ενός απέραντου γαλαξία, όπου όλοι οι πλανήτες θα φτιάχνονταν εκείνη τη στιγμή και θα διέφεραν μεταξύ τους.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να φτάσετε μέχρι το κέντρο του γαλαξία, αλλά μέχρι τότε, θα πρέπει να εξερευνήσετε διάφορα μέρη αυτού. Θα χρειαστείτε νέους εξοπλισμούς, ώστε να καταφέρετε να κάνετε σημαντική πρόοδο. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ξεκινάτε σε έναν άγνωστο πλανήτη, με το διαστημόπλοιό σας κατεστραμμένο και θα πρέπει να αρχίσετε αμέσως την εξερεύνηση και να βρείτε πράγματα για να το επισκευάσετε.



Όπως είπαμε και προηγουμένως, το σημαντικότερο στοιχείο του No Man’s Sky είναι η ιδιότητά του να δημιουργεί ένα γαλαξία απ’ άκρη σ’ άκρη. Κάθε ηλιακό σύστημα και πάνω από όλα κάθε πλανήτης είναι διαφορετικά. Η πανίδα, η χλωρίδα και τα καιρικά φαινόμενα, διαφέρουν σε κάθε πλανήτη και απαιτούν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης. Εδώ όμως είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα του παιχνιδιού. Ενώ κάποιος φαντάζεται ότι θα κάνει ένα σωρό πράγματα και θα ζήσει μια μεγάλη περιπέτεια, το μόνο που κάνει είναι να ψάχνει ατελείωτα για ύλες.

Αυτό που κάνει την περιήγηση τόσο κουραστική, είναι η αργή κίνηση του χαρακτήρα. Βασικά, δεν φταίει τόσο πολύ ο χαρακτήρας, όσο το μέγεθος ενός πλανήτη, αφού όπως και να έχει μιλάμε για μια τεράστια έκταση, που για να εξερευνήσει κάποιος με τα πόδια θα χρειαστεί άπειρες ώρες. Στη διάθεσή σας έχετε ένα jetpack, με το οποίο μπορείτε να ανεβείτε σε ψηλά μέρη, ενώ με σωστή χρήση μπορείτε να καλύψετε μεγαλύτερες αποστάσεις γρηγορότερα. Σίγουρα, η χρήση του αεροσκάφους ακούγεται πιο λογική, αλλά η συλλογή διαφόρων πραγμάτων στην πορεία, σας αποτρέπει να το χρησιμοποιείτε συνέχεια.



Στην κατοχή του ο παίκτης έχει ένα multi-tool, το οποίο χρησιμεύει στο να σπάει πράγματα μαζεύοντας την ύλη τους, αλλά και στην αντιμετώπιση κάθε είδους απειλής. Ο ρόλος της ύλης σε αυτό το παιχνίδι, είναι για να φτιάξετε νέο εξοπλισμό μέσα από συνταγές που βρίσκετε, αλλά και να αναβαθμίζετε τον ήδη υπάρχων. Ταυτόχρονα όμως, θα χρειαστεί να αναπληρώσετε την ενέργεια της στολής σας, του σκάφους και φυσικά του multi-tool. Τα βασικότερα μπορείτε να τα βρείτε σε οποιοδήποτε πλανήτη, αλλά άμα θέλετε να φτιάξετε κάτι ιδιαίτερο, τότε θα πρέπει να ετοιμαστείτε για πολύ περπάτημα.

Όσο για τη χρήση του multi-tool σαν όπλο, υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι που θα συναντήσετε. Για αρχή έχουμε κάποια robot με την ονομασία sentinels, τα οποία είναι και οι βασικοί εχθροί. Αν κάνετε κάτι κακό θα σας επιτεθούν αμέσως, ενώ σε άλλους πλανήτες, θα δείτε πως η συμπεριφορά τους διαφέρει. Μετά, έχουμε την άγρια πανίδα, η οποία με τη σειρά της αποτελεί και αυτή ένα είδος κινδύνου. Καταρχήν τα πλάσματα που θα δείτε είναι μοναδικά, μερικές φορές όμως κάπως περίεργα. Όσοι θυμάστε το παιχνίδι Spore, δεν θα δυσκολευτείτε να παρομοιάσετε τα πλάσματα ανάμεσα στα δύο παιχνίδι. Όπως είναι λογικό, πολλά από αυτά τα ζώα δεν είναι ήμερα και θα πρέπει να αμυνθείτε.



Συνεχίζοντας με τη χλωρίδα και την πανίδα ενός πλανήτη, υπάρχει ένας τρόπος με το οποίο μπορείτε να μαζέψετε χρήματα μέσω αυτών. Σκανάροντας ό, τι βλέπεται μπροστά σας, παίρνετε αντίστοιχα χρήματα και άμα αποφασίσετε να τα κάνετε και upload θα πάρετε ακόμα περισσότερα. Το θέμα είναι πως άμα βρείτε κάτι πρώτοι, τότε μπορείτε να του δώσετε ένα όνομα, κάτι που θα βλέπουν και άλλοι παίκτες που θα το ανακαλύψουν αργότερα. Για να σκανάρετε κάτι, θα πρέπει να κάνετε απλά ζουμ πάνω του, βέβαια υπάρχει μια εξαίρεση, που είναι κάπως εκνευριστική. Δεν είναι εύκολο να σκανάρετε πουλιά και αν θέλετε να τα καταφέρετε, τότε θα πρέπει να σκοτώσετε ένα. Ωστόσο, το να στοχεύσετε κάποιο είναι αρκετά δύσκολο, αφού το βεληνεκές του όπλου σας δεν είναι πάντα αρκετό και το πουλί κινείται συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, θα γνωρίσετε και άλλους νοήμονες οργανισμούς. Όπως, είναι λογικό δε γνωρίζετε τη γλώσσα που μιλάνε και θα πρέπει να μαθαίνετε μία μία τις λέξεις τους από βωμούς και terminals. Μιλώντας με τους εξωγήινους σας δίνονται επιλογές, τις οποίες αν διαλέξετε σωστά θα σας δώσουν μία νέα συνταγή σαν δώρο. Πολλές φορές θα προσφερθούν να αλλάξουν το multi-tool και το σκάφος σας με άλλα. Όσο για το πού θα βρείτε τους εξωγήινους, θα πρέπει να ψάξετε στις εγκαταστάσεις διαφόρων πλανητών και σε διαστημικούς σταθμούς.



Οι εγκαταστάσεις ενός πλανήτη περιλαμβάνουν εγκαταλελειμμένες βάσεις και σταθμούς, όπου όπως είπαμε και πριν, μπορείτε να συναντήσετε άλλους εξωγήινους, αλλά και να βρείτε πράγματα. Πέρα από αυτά, υπάρχουν διάφορα checkpoints όπου μπορείτε να σώσετε το παιχνίδι και να επιστρέψετε σε περίπτωση που πεθάνετε. Ωστόσο, θα πρέπει να γυρίσετε στο μέρος που χάσατε τη ζωή σας, για να ανακτήσετε όλα τα αντικείμενα που κουβαλάγατε. Επίσης, μπορείτε να βρείτε συντρίμμια αεροσκαφών, που μπορεί να είναι καλύτερα από αυτό που έχετε, ενώ υπάρχουν σημεία που μπορείτε να αναβαθμίσετε τη στολή σας, ώστε να κουβαλάτε περισσότερα πράγματα. Ταυτόχρονα, κάθε πλανήτης έχει τα δικά του καιρικά φαινόμενα, με πολλά από αυτά να είναι ακραία.

Η χρήση του αεροσκάφους είναι αρκετά εύκολη, τόσο στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη, όσο και στο διάστημα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι τα καύσιμα, καθώς υπάρχουν διαφορετικά για απογείωση και για boost. Για άλλη μια φορά, το μέγεθος του παιχνιδιού δεν δουλεύει προς όφελός του και θα ταξιδεύετε αρκετή ώρα στο διάστημα για να φτάσετε από τον ένα πλανήτη στον άλλον. Όσο για τις διάφορες αερομαχίες, μπορείτε να επιτεθείτε σε οποιοδήποτε σκάφος δείτε, ενώ μπορείτε να οπλίσετε το δικό σας με διαφορετικά όπλα. Μπορείτε να κάνετε μανούβρες για να αποφύγετε τα εχθρικά πυρά, αν και όλες γίνονται με χειροκίνητο τρόπο, κάτι στο οποίο θα πρέπει να εξασκηθείτε.



Το μόνο που μπορείτε να κάνετε στο παιχνίδι για να ξεφύγετε από τη μονοτονία είναι τα Milestones. Τα Milestones είναι μια σειρά από επιτεύγματα διαφόρων ειδών, που θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο αν θέλετε να τα ξεκλειδώσετε. Το κάθε Milestone έχει δέκα επίπεδα και αφορά διάφορες δραστηριότητες, όπως να μαθαίνετε λέξεις, να συναντάτε εξωγήινους και συλλέγετε πληροφορίες ζώων. Μπορεί να μην παίρνετε κάτι άμα ολοκληρώσετε ένα, αλλά είναι ό ,τι πρέπει για τους Completionists εκεί έξω.

Ο κάθε πλανήτης παρατηρείται να χρησιμοποιεί τη δικιά του παλέτα χρωμάτων, με μια ιδιαίτερη κλίση προς το πορτοκαλί. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα βρίσκεται στο FOV, όπου πολλά τοπία εμφανίζονται μόνο όταν είστε πολύ κοντά. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αρκετά προβλήματα στο frame rate, κυρίως κατά τη διάρκεια της απογείωσης του αεροσκάφους. Επίσης, αν καταστρέψετε τη βάση ενός πετρώματος για να πάρετε προμήθειες, τότε αυτό όχι απλά δε θα πέσει, αλλά θα παραμείνει στο αέρα, σαν να μην υπάρχει καθόλου βαρύτητα.



Όσο για τον ήχο του παιχνιδιού, η μουσική είναι χαλαρή στις περισσότερες περιστάσεις. Οι ήχοι του αεροσκάφους είναι εντυπωσιακοί και ειδικά στο διάστημα. Ωστόσο, οι φωνές των εξωγήινων ενώ είναι φυσιολογικές, φαίνεται πως δεν κάνουν διάλογο με το χαρακτήρα. Βέβαια, το πιο εκνευριστικό στοιχείο του παιχνιδιού, είναι η φωνή που ακούγεται από τη στολή σας. Όταν υπάρχει κάποια βλάβη ή όταν έχετε χαμηλή ενέργεια, θα ακούτε πάντα τι γίνεται, σε σημείο που καταντάει κουραστικό.

Αυτό που βλέπουμε στο No Man’s Sky, είναι πως ένας τεράστιος σε έκταση τίτλος, δεν είναι πάντα γεμάτος με δραστηριότητες. Στην ουσία πρόκειται για έναν indie τίτλο, με μια πολύ ξεχωριστή φόρμουλα. Σίγουρα έχει πολλά προβλήματα τόσο στο gameplay, όσο και στον τεχνικό τομέα και σίγουρα μετά από τόσο hype, τα προβλήματα αυτά είναι απογοητευτικά. Το κόστος του με τίποτα δε βοηθάει στην όλη κατάσταση, ενώ ακόμα και οι μεγαλύτεροι οπαδοί των παιχνιδιών επιστημονικής φαντασίας, θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι.

Θετικά
  • Ατελείωτοι πλανήτες για εξερεύνηση
  • Τα Milestones σας δίνουν ένα στόχο στο παιχνίδι
Αρνητικά
  • Προβλήματα στο FOV και στο frame rate
  • Ανούσια περιπλάνηση


6  Καλό!

No Man's Sky

Μπορεί η ιδιαίτερη φόρμουλα του No Man’s Sky να του προσφέρει έναν τεράστιο κόσμο, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό από μόνο του για να κάνει το παιχνίδι διασκεδαστικό.




πηγη


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !